Danmark underskriver erklæring om dumpet ammunition i Østersøen

Foto: Cristian Palmer / Unsplash

Miljøminister Magnus Heunicke (S) var fredag i Litauen for at drøfte, hvordan havmiljøet i Østersøen kan forbedres og for at underskrive ny politisk erklæring om beskyttelse af Østersøen.

Publisert Sist oppdatert

Østersøen er et af de mest forurenede farvande i Europa. Algeopblomstringer, tab af levesteder for dyr og giftig ammunition på havbunden er nogle af de problemer, der kendetegner Østersøen, og som EU’s Østersølande ønsker at rette op på.

EU’s miljø, hav- og fiskerikommissær Virgnijuis Sinkevicius inviterede fredag derfor miljø- og fødevareministre fra EU’s Østersølande til Our Baltic-konference i kystbyen Palanga i Litauen. Her deltog blandt andre den danske miljøminister Magnus Heunicke i konferencen, som sætter fornyet fokus på havets tilstand i Østersøen.

På konferencen i Litauen underskrev ministrene en ny politisk erklæring om ammunition på havbunden. Med erklæringen aftaler landene at samarbejde om at vurdere blandt andet miljørisikoen ved ammunitionen på havbunden og at kortlægge, hvor ammunitionen ligger i Østersøen.

“Vi har en fælles forpligtelse til at bringe Østersøen i bedre stand og rydde op efter fortidens synder. Ingen lande kan løse udfordringerne i havmiljøet i Østersøen alene. Derfor er det vigtigt, at vi har et bredt og ambitiøst samarbejde, hvor vi arbejder mod et fælles mål, nemlig at Østersøen skal tilbage i god tilstand,” lød det i forbindelse med underskrivningen af den politiske erklæring fra Magnus Heunicke.

Det er estimeret, at der er cirka 300.000 tons ammunition i Østersøen – herunder blandt andet dumpede giftgasser fra tiden efter 2. verdenskrig, hvoraf omkring 11.000 tons kemiske giftgasser ligger på havbunden øst for Bornholm.

“Med den nye erklæring sætter vi fornyet fokus på ammunition på havbunden i Østersøen. Der er ingen tvivl om, at den dumpede ammunition ikke bidrager til et godt havmiljø, og derfor skal vi blive klogere på, hvad vi kan gøre for at håndtere ammunitionen, uden at det har negative konsekvenser for havmiljøet,” lød det fra miljøministeren.

I 2020 vedtog de pågældende Østersølande ministererklæringen Our Baltic Declaration, som fokuserer på at reducere forureningen og udvikle bæredygtigt landbrug, fiskeri og akvakultur i Østersøen.

Powered by Labrador CMS