Fiskeriministeren forud for DanFish: ‘En ny kurs for dansk fiskeri’

Fiskeriminister Jacob Jensen (V). Foto: Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri
Fiskeriminister Jacob Jensen (V).

Forud for fiskerimessen DanFish International har FiskerBladet givet ordet til Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V).

Publisert

Inden længe løber DanFish International af stablen i Aalborg. Det har den gjort siden 1974. Messen har siden dens begyndelse givet mulighed for at blive klogere på den nyeste teknologi og udstyr inden for fiskeri, men senere er det også blevet et sted for erhvervsfiskere til at mødes og skabe netværk på tværs af farvande.

Danmark er omgivet af kystlinjer og hav. Og havet omkring os har i flere hundrede år sikret gode og friske fødevarer. Fiskerierhvervet har altid været et vigtigt erhverv i Danmark. Det skaber liv på havnene og har en kulturbærende rolle gennem generationer i mange danske kystbyer. Det skaber vækst og arbejdspladser.

Men vi må desværre erkende, at fiskerierhvervet er udfordret. Det har jeg erfaret på mine besøg på havne rundt i landet det seneste halve år som fødevareminister. Jeg forstår fiskernes frustrationer. Der er mange regler, som kan opleves unødigt bøvlede i hverdagen som fisker. Og chokket efter briternes udmelding af EU kan stadig mærkes i fiskeriet. Og sidst men ikke mindst er der en kamp om pladsen på havet. Der skal bygges vindmøller, vi skal sikre et havmiljø med sunde fiskebestande, og der skal samtidig være plads til fiskekutterne.

Der er mange hensyn, vi skal tage højde for. Og det er vi nødt til. For det er vigtigt med den rigtige balance. Den seneste havplan er et godt eksempel på, hvordan det rent faktisk er muligt at finde den rette balancegang, når det kommer til anvendelse af havet. I aftalen blev der afsat 75 millioner kroner til en grøn og bæredygtig udvikling af fiskeriet samtidig med en sikring af mere vindenergi og langt bedre naturbeskyttelse.

Som fiskeriets minister har jeg naturligvis stort fokus på, hvordan vi sørger for et robust og konkurrencedygtigt fiskerierhverv. Jeg ser derfor meget frem til de drøftelser, der venter på baggrund af Fiskerikommissionens anbefalinger. Det bliver et politisk gennemgribende arbejde, hvor vi skal sætte rammerne for, hvordan vi udvikler dansk fiskeri, så det både er bæredygtigt for miljøet og økonomisk bæredygtigt for fiskerne. Og som med havplanen vil jeg arbejde for, der er balance i tingene.

Men den nye kurs for dansk fiskeri kan og skal ikke lægges på mit ministerkontor alene. Jeg vil forsætte den gode dialog rundt på de danske havne, så vi får jeres indspark og viden med.

I mine øjne er det nødvendigt for at nå målet om et mere bæredygtigt dansk fiskeri. Indtil da. Vel mødt og rigtig god messe.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri,
Jacob Jensen (V)

Powered by Labrador CMS